Владна партія Грузії заявила про намір обмежити права ЛГБТ

Акція за права ЛГБТ-персон у Грузії, архівне фото

У Грузії найближчим часом парламентська більшість розпочне процедури внесення до основного закону країни поправок, що обмежують права ЛГБТ-персон. Про це повідомив виконавчий секретар владної з 2012 року партії «Грузинська мрія» депутат Мамука Мдінарадзе. За його словами, це робиться «для гарантії захисту сімейних цінностей та неповнолітніх».

Надалі ці поправки будуть уточнені та конкретизовані в рамках пакета законів та змін до чинного законодавства відповідно до конституційних норм, зазначив Мдінарадзе.

Головною серед ініційованих конституційних поправок є норма, яка фактично забороняє проведення мітингів, зборів, демонстрацій та маніфестацій ЛГБТ-спільноти, в тому числі парадів.

Представники ЛГБТ-спільноти в Грузії неодноразово намагалися провести в країні «Марш гідності», але парад щоразу зривався внаслідок протидії та загрози насильства з боку релігійних фанатиків та їхніх організацій.

Пакет конституційних змін, запропонованих владою, також передбачає, що шлюбом офіційно вважатиметься виключно «союз одного генетичного чоловіка та однієї генетичної жінки, які досягли 18-річного віку». При цьому усиновлення або піклування про неповнолітніх допускається лише гетеросексуальними особами, які перебувають у шлюбі.

Ці положення посилюють конституційну норму, схвалену владною партією у 2017 році, згідно з якою в країні допускається реєстрація шлюбу лише між чоловіком та жінкою. Тоді така конституційна зміна мотивувалася неприпустимістю одностатевих шлюбів.

Якщо конституційні поправки будуть ухвалені, в Грузії будуть заборонені будь-які медичні втручання з метою трансгендерного переходу, а в офіційних документах фігуруватимуть гендерні терміни та стать відповідно до генетичного профілю, а не самовизначення людини.

Опитані кореспондентом Радіо Свобода неурядові організації, які захищають прав ЛГБТ-персон, повідомили, що мають намір оскаржити поправки в конституційному суді Грузії, посилаючись на їхню невідповідність нормам основного закону про рівність усіх громадян незалежно від їхньої ідентичності, а також закону проти дискримінації, ухваленого 2014 року в процесі оформлення договору про євроасоціацію.

Водночас багато експертів у Грузії переконані, що ініціатива владної партії є не більш ніж передвиборчим кроком перед жовтневими парламентськими виборами. «Грузинська мрія» навряд чи реально ризикуватиме ускладненням відносин із ЄС та скасуванням безвізового режиму, оскільки його головною умовою було неухильне виконання грузинського закону «Про недопущення дискримінації».