Справа про привласнення аеропорту Одеси: Соратник Костусєва уклав угоду з прокурором і отримав умовний строк

орловський

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП і колишній виконувачем обов’язків заступника міського голови Одеси з питань діяльності виконавчих органів ради.

Як повідомляє пресслужба ВАКС, його визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, – заволодіння майном у особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене групою осіб за попередньою змовою.

Посадовцю призначено покарання у виді 4 років 6 місяців позбавлення волі умовно з іспитовим строком 3 роки та без конфіскації майна. Його також позбавили права обіймати посади в суб’єктах господарювання усіх форм власності, пов’язаних з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на строк 3 роки.

ВАКС не уточнює прізвища підозрюваного. За даними джерел видання "Слово і діло", йдеться про Анатолія Орловського. До березня 2020 року Орловський працював першим заступником мера Одеси Геннадія Труханова. Він пішов на угоду зі слідством у справі про заволодіння аеропортом "Одеса", де підозрюваними є бізнесмени Борис Кауфман і Алекс Борухович (раніше Олександр Грановський).

Справа про незаконне заволодіння аеропортом Одеси. Що відомо?

Як повідомлялося, у серпні 2023 року НАБУ повідомило про підозру бізнесменам Борису Кауфману і Алексу Боруховичу, а також колишньому міському голові Одесі Олексію Костусєву та його ексзаступнику.

За даними слідства, вони входили до злочинної групи, яка у 2011 році незаконно заволоділа майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 млн грн та доходами від його діяльності протягом 2012-2022 років у розмірі понад 2,5 млрд₴

7 вересня ВАКС обрав запобіжний захід Борису Кауфману у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн грн застави. Наприкінці жовтня суд змінив запобіжний захід з тримання під вартою на заставу у розмірі 155 млн₴ Після цього Кауфман вийшов із СІЗО.

Його бізнесовий партнер і ще один підозрюваний у цій справі Олександр Борухович (раніше мав прізвище Грановський) залишався на волі – суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 120,78 млн₴

Ще одного підозрюваного – колишнього мера Одеси у 2010-2013 роках Олексія Костусєва – Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оголосило у розшук, а ВАКС ухвалив рішення про його заочний арешт.

Їх підозрюють у причетності до незаконного заволодіння майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та до присвоєння 2,5 млрд грн доходу від його діяльності (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

Автор: Михайло Орлюк