Компанія, пов’язана з сім’єю президента Узбекистану, заробила мільйони доларів на контрактах з урядом (розслідування)

Президент Узбекистану ообіцяв викорінити корупцію у газовому секторі

Маловідома компанія, пов’язана з сім’єю президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва, заробила понад 100 мільйонів доларів на державних контрактах. Серед іншого, компанія виконувала підряди із постачання природного газу за завищеними цінами найбільшому виробнику цементу в країні. Це виявило розслідування Радіо Свобода.

Прибуткові державні контракти, які виконувала тіньова фірма Ultimo Group Limited, демонструють, як навколополітичні діячі, зокрема родичі президента Шавката Мірзійоєва, а також їхні бізнес-партнери, заробляють через притаманне Узбекистану «кумівство». Це явище, як зазначають критики, побутує на найвищих рівнях влади країни.

Президент Мірзійоєв минулого року наказав викорінити корупцію в енергетичному секторі на тлі дефіциту газу, що спричинив народне обурення. Він неодноразово обіцяв підвищити прозорість і боротися з хабарництвом у своїй багатій на газ і найбільш густонаселеній у Центральній Азії країні.

«Ніхто не має права робити так, як робили раніше. Як ви знаєте, зараз забезпечується відкритість і прозорість у всіх сферах суспільства. Непрозорість, корупція і кумівство не допоможуть [нашій] роботі», – сказав Мірзійоєв в 2019 році, згадуючи правління його авторитарного попередника Іслама Карімова, який помер у 2016 році.

Водночас розслідування узбецької служби Радіо Свобода виявило, що соратники зятя Мірзійоєва пов’язані з компанією Ultimo Group – про неї практично нічого невідомо, окрім того, що вона отримала державний контракт на продаж природного газу за завищеною ціною на щонайменше 36 мільйонів доларів узбецькому цементному гіганту Qizilqumsement, який на той час належав державі.

Здобути такий контракт компанії Ultimo Group вдалося навіть попри те, що раніше підприємство не вело жодної комерційної діяльності.

Сайт Ultimo group досі у розробці, попри те, що був створений три роки тому

Сайт Ultimo group досі у розробці, попри те, що був створений три роки тому

Документи, які отримали журналісти узбецької служби Радіо Свобода, також свідчать, що Ultimo Group отримала понад 66 мільйонів доларів від державного газотранспортного монополіста Uztransgaz, а також те, що компанія імпортувала майже 1 мільярд кубометрів газу з Туркменістану.

Розслідування виявило, що Ultimo Group пов’язана з мережею компаній, якими керують соратники зятя Мірзійоєва, Отабека Умарова, спортивного функціонера та заступника начальника служби безпеки Мірзійоєва. Умаров одружений на дочці Мірзійоєва, Шахнозі.

Центральною фігурою в цій мережі компаній є Азізджон Камілов, довірена особа Умарова, який є головою Федерації дзюдо Узбекистану та заступником голови Олімпійського комітету країни.

Умарова також багато хто розглядає як «сірого кардинала» у політичній та економічній еліті в Узбекистані.

Попри раптову та комерційно успішну появу, Ultimo Group залишається корпоративною «примарою». Компанія не має функціонуючого вебсайту, про неї немає жодної загальнодоступної інформації, а співвласником є пенсіонер без видимого досвіду ведення бізнесу.

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Умарова, Ultimo Group і кількох урядових установ Узбекистану, але ніхто не відповів до моменту публікації. Офіс Мірзійоєва також не відповів на запити.

Таємна газова угода

Ultimo Group заснували в узбецькій столиці Ташкенті в березні 2021 року та офіційно зареєстрували за адресою у житловій квартирі.

Його акціонерами-засновниками є Дільор Каюмов, який був членом закордонної групи прихильників президента, і Тугфат Анвархуджаєв, батько якого служив у службі національної безпеки Узбекистану, і чий дядько зараз працює послом Узбекистану в Туреччині.

Для новачків справа пішла швидко.

Компанія Qizilqumsement, 86 відсотків якої на той час належали державі, прогнозувала, що їй знадобиться 375 мільйонів кубометрів природного газу на рік у 2021 і 2022 роках. Як державна компанія, згідно із законом, вона повинна була провести конкурентний тендер, щоб знайти постачальника.

Але 13 квітня 2021 року Qizilqumsement підписала договір про закупівлю з Ultimo Group, яка лише тижнем раніше зареєструвала свій офіційний сайт. Журналістам не вдалося знайти жодних відомостей про тендер, в якому брали б участь інші пропозиції щодо контракту.

Радіо Свобода проаналізувало угоду. Вартість поставок газу становила щонайменше 36 мільйонів доларів США, і Qizilqumsement, який згодом був приватизований, імовірно заплатив на 50 відсотків більше за ставку, яку він міг отримати від державного поставника.

Відповідно до профілю UzbekNefteGaz на Лондонській фондовій біржі в листопаді 2021 року, Uztransgaz продавав природний газ «стратегічним партнерам у промисловому секторі» за ціною 63 долари за 1000 кубометрів.

За такою ціною Qizilqumsement у 2021 році заощадив би близько 10 мільйонів доларів, якби купував газ у Uztransgaz, а не в Ultimo Group, яка брала від 95 до 145 доларів за 1000 кубометрів.

Ціна газу від Ultimo Group сягала 145 доларів США за тисячу кубометрів, що у понад два рази вище за ставку державного постачальника

Ціна газу від Ultimo Group сягала 145 доларів США за тисячу кубометрів, що у понад два рази вище за ставку державного постачальника

Чому Qizilqumsement обрав переплачувати за купівлю газу в посередника, залишається незрозумілим, особливо враховуючи урядову постанову 2019 року, згідно з якою державна компанія Uztransgaz стала єдиним прямим постачальником природного газу для ключових споживачів. Письмові запити Радіо Свобода до Qizilqumsement, Uztransgaz і Ultimo Group залишилися без відповіді на момент публікації.

Uztransgaz також здійснив щонайменше вісім банківських переказів на рахунок Ultimo Group на загальну суму 66,6 мільйона доларів США із січня по вересень 2022 року. Згідно із банківськими записами, це були оплати за договором про комісії, деталі якого залишаються закритими від громадськості.

Аналіз Радіо Свобода виявив, що компанія Ultimo Group була учасницею транзакцій, пов’язаних із поставками природного газу, на суму майже 200 мільйонів доларів. Ці угоди включають імпорт понад 955 мільйонів кубометрів природного газу з сусіднього Туркменістану.

Зникнення

Діяльність Ultimo Group Limited на ринку природного газу в Узбекистані припинилася, здавалося б, так само швидко, як і почалася три роки тому.

Не існує доказів того, що Ultimo Group вела будь-який бізнес на узбецькому газовому ринку протягом останніх 18 місяців після виконання державних контрактів на початку свого існування.

Акціонер-засновник Каюмов, який не відповів на письмовий запит, який Радіо Свобода надіслало йому в Instagram, передав 50-відсоткову частку в компанії своїй 67-річній матері, яка раніше не мала жодного досвіду у бізнесі.

Інший акціонер-засновник, Анвархуджаєв зберіг свої 50% акцій Ultimo Group. Він відмовився від інтерв’ю з Радіо Свобода, але сказав, що відповість на письмові запитання про Ultimo Group.

Тим часом вебсайт Ultimo Group Limited продовжує розроблятися досі, вже понад три роки після заснування компанії і реєстрації домену.

Над матеріалом працювала узбецька служба Радіо Свобода, а також Еліца Сімеонова та Ріїн Альджас.

У матеріалі використано напрацювання Бактигуль Чинибаєвої та Карла Шрека.

Форум