Росія купила запчастини для літаків на $1,5 мільярда в обід санкцій через фірму-прокладку з Габону

габон

У 2023 році Росія імпортувала авіаційні запчастини майже на $2 млрд, у тому числі комплектуючі вартістю $1,5 млрд офіційно придбали у однієї компанії з Габону.

За даними російської митниці, найбільшим постачальником авіаційних запчастин у 2023 році стала зареєстрована в Габоні компанія Ter Assala Parts, оформлена на громадянина Киргизстану, пише The Moscow Times.

При цьому невідомо, чи вказана у російських митних деклараціях компанія взагалі існує, – дані про неї відсутні у Торговому реєстрі Габона, а за адресою її реєстрації у столиці країни Лібервілі знаходиться житловий будинок. Водночас вартість поставлених нею до РФ товарів перевищує половину річного бюджету Габону.

За даними російської митниці, Ter Assala Parts ввозила до РФ запчастини для літаків Boeing та Airbus: кисневі маски, шайби, труби, болти, гайки, кронштейни, регулятори подачі палива, комп’ютери та системи попередження зіткнення із землею та вимірювання рівня палива.

Нагадаймо, у відповідь на вторгнення в Україну США та ЄС заборонили постачали запчастини до РФ та обслуговувати літаки російських авіакомпаній, а найбільші виробники літаків Boeing та Airbus розірвали контракти зі своїми російськими клієнтами.

Крім того, з Габона ввезли 15 вживаних двигунів для Boeing-737 і Airbus A320/A321 на суму понад $58 млн. Двигуни були виготовлені американськими компаніями Honeywell, International Aero Engines та CFM.

Ter Assala Parts ввезла до РФ з Габона та Мальдів авіазапчастини на $1,48 млрд. Два інші популярні напрямки імпорту авіазапчастин у 2023 році – Таїланд (понад $200 млн) та ОАЕ (понад $160 млн).

Читайте також: Санкції працюють: Найбільша вантажна авіакомпанія Росії почала ліквідацію парку літаків

Авіазапчастини з Габону почали постачати до Росії у серпні 2023 року. За три місяці до цього в США ліквідували великий канал постачання імпортних запчастин до Росії в обхід санкцій — заарештували бізнесменів Олега Пацуля та Василя Бесєдіна. У цій схемі використовувалася зареєстрована у Флориді компанія MIC P&I, а також компанії-посередники та іноземні банківські рахунки у третіх країнах, щоб приховати справжні особи клієнтів та джерело платежів, писала The New York Times.

Американським постачальникам повідомляли фальшиві дані про замовників та кінцеве місце призначення товару. Клієнтами Пацулі та Бесєдіна називали найбільші російські авіакомпанії "Аерофлот", S7, "Перемога", "Уральські авіалінії", Utair та "Росія".

Москва та Лібревіль почали активно зближуватися після воєнного перевороту в Габоні минулого року. Габон є однією з чотирьох країн, які голосували проти виключення Росії з Ради з прав людини в ООН. Також Лібревіль звинувачували у наданні допомоги Росії в обході нафтового ембарго.

Як повідомлялося, з травня 2022 року і до червня 2023 року Росія змогла купити авіазапчастини на суму не менше $1,2 млрд попри торгові обмеження США та Європи, а також заборони на експорт.

Автор: Михайло Орлюк