З піснями та фаєрами. У Дніпрі відбулася акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку військовополонених

Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених. Дніпро, 27 квітня 2024 року

У суботу, 27 квітня, в Дніпрі відбулася акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військових, які перебувають в російському полоні, зокрема бійців Маріупольського гарнізону.

На цю, вже 19-ту акцію, зібралися близько ста людей – дружини, наречені, сестри, батьки полонених, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Вони вийшли у центр міста, на Європейську площу. У руках тримали плакати з написами «Без нього мене не існує», «Ви тут живете, вони там виживають», «Моє серце в полоні». «Де Азов?» тощо.

Дружина військовополоненого Тетяна каже, що чекає на чоловіка понад 23 місяці. Він вийшов у полон з «Азовсталі» 17 травня 2022 року, офіційної інформації про місце утримання немає, але зі слів тих, хто вийшов з полону, він – на території Росії, говорить дружина.

«Про умови утримання – можна тільки здогадуватися. Тримаємося, а що робити. Син пішов до школи, в перший клас – без батька, вже – у другий… Приходжу на всі акції, обмінюємося інформацією, підтримуємо родини, гуртуємося», – каже Тетяна.

Акцію провели в форматі концерту – рідні військовополонених читали вірші, вуличний музикант виконував патріотичні пісні. Учасники акції також запалили фаєри – синій і жовтий, чорний і червоний, а також малиновий та зелений – за кольорами прапора Державної прикордонної служби України.

Співорганізаторка акції Роксана Лещенко зазначає: зібралися, аби нагадати суспільству, що українські військові вже третій рік перебувають у полоні.

Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених. Дніпро, 27 квітня 2024 року

Акція «Не мовчи. Полон вбиває» на підтримку українських військовополонених. Дніпро, 27 квітня 2024 року

«Щоразу ми робимо акцію в різних форматах – перформанс, концерт, хода, скоро буде – у формі вуличної виставки. Ми виходимо щосуботи, ми боремося за наших людей. І маємо надію, що міжнародні структури звернуть уваги й допоможуть нам повернути наших хлопців додому», – сказала Радіо Свобода Роксана Лещенко.

Учасники акції також скандували гасла на кшталт «Слава Україні! Героям Слава!».

Схожі акції цього дня відбуваються в різних містах України – у Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Чернігові, Чернівцях тощо, а також за кордоном.

Форум