Російські удари по Одесі позначились на експорті зерна,

черноморск

Кількість вагонів із зерновими вантажами, які вивантажують щодоби в портах "Великої Одеси", за останній тиждень зменшилася через часті обстріли припортової інфраструктури.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерій Ткачов, передає Інтерфакс-Україна.

"У квітні показник добового вивантаження вагонів із зерном у портах "Великої Одеси" коливається в діапазоні 1000-1250 од. Середньодобовий показник вивантаження вагонів у портах Великої Одеси становить 1196 од. За тиждень показник знизився на 91 вагон", – уточнив Ткачов.

Окрім того, за той самий період знизилося з 8330 до 7289 скупчення вагонів із зерном у напрямку портів.

"Протягом тижня ворогом було нанесено декілька ракетних ударів по припортовій залізничній інфраструктурі порту "Чорноморськ". Наразі фахівці досліджують рівень руйнувань/пошкоджень залізничної інфраструктури. Тимчасово введена конвенційна заборона на відвантаження в напрямку порту "Чорноморськ", ведуться роботи по відновленню залізничної інфраструктури порту", – розповів Ткачов.

Він додав, що 847 вагонів із вантажами, які прямували до "Чорноморська", спрямують до інших портів.

Читайте також: Експорт новим морським коридором сягнув 40 мільйонів тонн

Водночас черга вагонів із зерном у напрямку порту "Ізмаїл" за тиждень збільшилася на 230 од. – з 691 до 921 вагона. Середньодобовий показник вивантаження зріс на 4 од. до 94 вагонів.

"Збільшенню вивантаження в портах заважають постійні повітряні тривоги (персонал портових операторів вимушений знаходитися в бомбосховищах) та погіршення погодних умов (опади, дощ). Основний чинник зменшення вивантаження вагонів в портах "Великої Одеси" – тимчасова зупинка вивантаження в порту "Чорноморськ", – додав заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці".

Як повідомлялося, максимальний обсяг експорту українського зерна залізницею через західний кордон становить близько 1,1 млн тонн на місяць, а рекордний експорт автотранспортом упродовж місяця становить 600 тис. тонн. Водночас відкриті українські порти забезпечують експорт 7 млн тонн агротоварів на місяць, тому альтернативи використанню нового морського коридору не існує, вважає президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

Автор: Михайло Орлюк