Чому КРАІЛ не полетіла?

КРАІЛ

Про це пише портал Фром.юа. Наводимо матеріал без коментарів та ремарок.

Зараз щодо неї досить багато цікавої інформації в ЗМІ та анонімних телеграм каналах, зокрема щодо її “ліквідації” (насправді реорганізації), неефективності та багато іншого. ЗМІ та телеграм канали наввипередки поспішають оприлюднити “гарячу” інформацію, щодо КРАІЛ та її діяльності, зазвичай без жодного аналізу та приведення фактів для своїх читачів, чим відверто зневажають останніх. Спробуємо розібратись, що таке КРАІЛ і чому вона не полетіла?

Отже згідно діючого Закону “Про гральний бізнес” (назва трохи інша, але так простіше сприймається) КРАІЛ — це колегіальний орган, що утворюється у складі голови та шести членів. Діяльність КРАІЛ забезпечує апарат КРАІЛ. Очолює апарат — керівник апарату. Для простішого розуміння наявність апарату (секретаріату) державного органу — це загальноприйнята в Україні модель утворення структури державного органу і ефективного його функціонування. Наприклад апарат (і відповідно його керівник) є в Офісі Президента, Верховній Раді України, Кабінеті Міністрів України (КМУ), міністерствах, КМДА, обласних та районних державних адміністраціях, Антимонопольному комітеті, тощо. Якщо не вірите загугліть “апарат ВРУ”.

Задача апарату державного органу на чолі з його керівником — забезпечити всі процеси, для ефективного функціонування державного органу. Дуже простими словами — всю підготовчу роботу в державному органі робить апарат. Наприклад КМУ коли видає чергову “постанову”, її підготовкою займаються різні ЦОВВ, опрацюванням перед подачею на розгляд займається саме апарат (секретаріат), а вже міністри на засіданні голосують за її прийняття. В КРАІЛ аналогічно, всі рішення комісії готує апарат на чолі з керівником, а вже члени КРАІЛ голосують за дане рішення на засіданні.

Керівник апарату КРАІЛ, згідно даних із сайту комісії — Бойко Ірина Ігорівна.

На наш погляд це саме та особа, результат (відсутність) діяльність якої займає перше місце в рейтингу “Чому КРАІЛ не полетіла”. Згідно отриманого резюме пані Ірина працює в КРАІЛ на посаді Керівника апарату з 2021 року. В мережі є досить цікаве відео співбесіди Бойко перед членам КРАІЛ.

На відео Ірині задають питання яке сколихнуло українське суспільство після оприлюдниння українськими військовослужбовцем Петриченком Павлом петиції до Президента України, яка висвітлює проблему поширення ігрової залежності (лудоманії) серед військовослужбовців.

Член КРАІЛ:

  • Доброго дня Ірино Ігорівно, згідно Закону “Про державне регулювання азартних ігор” метою державної політики є боротьба з вираженою ігровою залежністю (лудоманією). Скажіть, будь-ласка, у випадку призначення Вас на посаду Керівника Апарату КРАІЛ, які першочергові заходи Ви плануєте вживати для боротьби з лудоманією? Якщо можете назвіть такі заходи?

Бойко І.І.:

  • В першу чергу, я на посаді Керівника Апарату КРАІЛ буду виконувати рішення прийняті комісією, як колегіальним органом

Якщо хтось забув — апарат на чолі з керівником готує рішення, КРАІЛ їх приймає. Ірина не хоче їх готувати, а хоче їх виконувати. Ну як же так?

“…а також я вважаю, що одним із першочергових кроків має бути налагодження співпраці з Мінсоцполітики, а також з Міністерством охорони здоров’я України, тісний взаємозв’язок, підписання меморандумів про співпрацю, а також обмін інформацією, щодо центрів реабілітаційних, щодо попередження, запобігання, саме тих умов, які викликають умов, дій які викликають ігрову залежність (лудоманію). “

ЩО?? Ви щось зрозуміли в цьому заході проти ігрової залежності, запропонованому Бойко? Ми — ні. Ірино, Ви налагодили співпрацю з міністерствами? Як це допомогло? Як обмін інформацією з реабілітаційними центрами допоміг ? Жах…..

“...також ми….ееее…ее..ее..…я як Керівник Апарату разом командою ми маємо працювати над тим, щоб сприяти поширенню винесенню в маси соціальної реклами, яким чином впливає лудоманія на людей, звідки вона взагалі взялася і як можна від неї захиститися, а також ми маємо забезпечити щоб організатори азартних ігор про це ммм…м.м…мм.. повідомляли, заздалегідь пройшовших людей які зацікавлені в участі в азартних іграх..”

ЩО?? ЩО?? Цей захід про боротьбу з лудоманією, ще цікавіший за минулий. Як інформація “звідки вона взагалі взялася (тут про ігрову залежність) допоможе в боротьбі з нею? Конкретних кроків ми знову не побачили.

“...ееее…еее..також це еее мабуть було б це така далекогглядна перспектива це функціонування гарячою лінії в рамках якої буде надаватись не лише якась інформаційна ее..мммм..мм аналіт…інформаційна інформаційні дані, щодо того як подати заяву як самообмежитись або обмежитись але і буде надаватись якась психологічна допомога людині яка наприклад все втратила в зв’язку з тим що вона являється лудоманом….”

МДА! У своєму третьому заході проти ігрової залежності (якщо це так можна назвати) пані Ірина пропонує надавати допомогу тим хто все втратив у зв’язку з ігровою залежністю. Мабуть сплутала КРАІЛ і центри психологічної підтримки. Та і як це допоможе уникнути ігрової залежності?

Отже 147 секунд відео про бог зна що і нуль відповідей на болюче для українського суспільства питання, а значить і нуль дій. І як людина може показати результат, якщо вона не може навіть надати відповідь на питання? Доречі наші співрозмовники з КРАІЛ, на умовах анонімності, повідомили що Бойко заздалегідь знала про питання, які їй будуть задавати на співбесіді, а також вона вже пропрацювала на посаді заступника керівника апарату близько року І цей факт ще більше пригнічує, але в той же час виводить Бойко Ірину на перше місце рейтингу “Чому КРАІЛ не полетіла”.

Повернемось до резюме Бойко. Відповідно до нього Ірина працювала в Державному агентстві інвестицій та розвитку України, помічником-консультантом народного депутата України та в КРАІЛ. Тобто жодного дня в бізнесі чи приватним підприємцем. Це важливо зафіксувати, перед тим як перейти до аналізу декларацій пані Бойко. Обіцяємо буде цікаво.

Ми не хочемо забирати хліб у Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК), але далі будемо передавати їм суттєву кількість “привітів”.

Отже в 2017 році Бойко декларує:

  • 900 тис грн в якості подарунка (цікаво де дарують такі подарунки?).
  • 98500 грн заробітної плати%
  • готівкові кошти:
  • 900 тис грн (мабуть саме той подарунок);
  • 50 тис дол США .

Передаємо перший перший привіт НАЗК. За цей рік не було задекларовано жодного майна.

В 2018-2019 році Ірина не декларувала жодного доходу, що не завадило їй в 2019 році обзавестися:

  • квартирою в м.Київ (80 м2) (дата набуття права 16.01.2005);
  • паркомісцем (17 м2) в м.Київ;
  • сережками з діамантами, підвіскою та обручкою з діамантами;
  • шубою з соболя (Manzari Casiani) (середня ціна — 300 — 600 тис грн);
  • норковою шубою;
  • авто (Mercedes-Benz GLS 450), 2017 рік;
  • готівковими коштами у сумі:
  • 250 тис дол США (приріст на 200 тис дол США);
  • 1,5 млн грн (приріст на 600 тис грн);
  • 120 тис євро (приріст на 120 тис євро).

НАЗК від нас другий полум’яний привіт.

2020 рік був не дуже цікавий, але майновий стан нашої героїні покращився, було задекларовано:

  • авто (Mercedes Benz GLE Coupe) 2015 рік. Вказана вартість на дату набуття у власність 816245₴ В той же час середня вартість такого авто близько 50 тис дол США (більше 1,9 млн грн). НАЗК третій привіт.
  • додаткове паркомісце в місті Київ (18 м). Дата набуття права 01.03.2018 р. Цікаво, що в декларації за 2019 рік його не було. НАЗК четвертий привіт.
  • квартира в місті Київ, з датою набуття права 30.09.2014 р. Квартира з датою набуття права 16.01.2005 року зникла з декларації (відчуження не відбувалось). Оскільки метраж квартири такий же як і в минулих деклараціях, ми допускаємо, що пані Бойко помилилась, але НАЗК вам п’ятий привіт;
  • дохід від продажу Mercedes-Benz GLS 450, 2017 року на 1,2 млн грн та процентний дохід на 1093 грн;
  • грошові кошти:
  • 250 тис дол США готівкою (приріст 0);
  • 2,7 млн гривень (приріст 1,2 млн грн). Тут шостий привіт НАЗК. Тобто Бойко нічого взагалі не витрачала на себе протягом року і виручені 1,2 млн гривень від продажу авто записала в декларацію.
  • 120 тис євро (приріст 0);
  • 11418 грн на банківському рахунку. Характерно що саме з цього року почалось декларування коштів на банківських рахунках. А до 2020 пані Ірина не знала про існування банківської системи? Ми правильно розуміємо?

Прикро визнавати, але після року декларування з декларації Бойко пропали сережки з діамантами, підвіска та обручка з діамантами, шуба з соболя (Manzari Casiani), норкова шуба. А що сталось? Зносилось все? Продаж цього майна наступними деклараціями не фіксувавсь.

В мережі є досить цікаве відео, де Ірина проходить співбесіду на посаду Керівника Апарату КРАІЛ в Національному агентстві з питань державної служби (НАДС), де представник комісії при НАДС запитує про походження цих коштів в декларації. Ми не будемо цитувати цей діалог, але рекомендуємо витратити 147 секунд часу і переглянути відео, особливо для НАЗК.

В даному відео Ірина, пояснює що в період з 2019 по 2021 року вона займалась разом з батьками бізнесом та каже, що батьки її дуже люблять (і це добре, але…) і що дарували їй грошові подарунки. Добре, бізнес та подарунки — приймаємо, але де все це в деклараціях, адже в цих самих відео вона каже, що її батьки не є членами її сім’ї. Передаємо сьомий полум’яний привіт НАЗК.

2021 — 2023 рік, планомірне збільшення статків і декларування грошових коштів:

  • 320 тис дол США готівкою (приріст на 70 тис дол США);
  • 2,5 млн грн готівкою (зменшення на 200 тис грн)
  • 120 тис євро готівкою (приріст 0)
  • 95935 грн на банківських рахунках (приріст на 84517 грн).

З цікавого в 2021 році пані Бойко отримала від держави, в особі КРАІЛ допомогу на покращення соціально-побутових потреб (зазначено окремою статтею в декларації) у сумі 294489₴ Тобто із задекларованими статками на мільйони гривень, Бойко не цурається покращити свої соціально-побутові потреби і попросить допомогу держави. Мабуть не вистачало на зуби. Що це? На наш погляд — жадібність.

Також у 2021 році якимось дивним чином з декларації Ірини пропала квартира, при цьому за вказані періоди не фіксувалось відчуження майна. В декларації за цей рік вартість раніше задекларованого авто (Mercedes Benz GLE Coupe) 2015 рік збільшилась на 364835₴ Це як? НАЗК восьмий привіт.

В 2023 році НАЗК отримало інформацію “Щодо можливих корупційних проявів” з боку Бойко І.І. В листі було багато цікавого про майно та доходи самої Бойко та чоловіка Бойко — Баласиновича Богдана Олександровича. В нашому розпорядженні частина цього листа з досить цікавим моментом:

Крім нажитого важкою працею майна та грошових коштів у пані Бойко на пару з чоловіком, виявляється ще і є квартира в Києві за 12,5 млн гривень, яку купила мама чоловіка та передала їм право користування (за довіреністю) та яку подружжя забуло задекларувати.

Наші джерела в НАЗК, говорять про те, що керівництво НАЗК в особі Новікова О.Ф. дало вказівку не давати хід даному питанню. І тут особливий восьмий привіт особисто колишньому Голові НАЗК.

Доречі, любі читачі, перевірити на правдивість інформацію, чи отримувало НАЗК повідомлення “Щодо можливих корупційних проявів”, можна шляхом відправлення запиту на публічну інформацію до НАЗК за цим посиланням. Потрібно вставити наступний текст:

“Відповідно до статей 5, 6, 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», статей 5, 6 Закону України «Про інформацію», прошу надати інформацію щодо наявних у НАЗК відомостей, у тому числі за повідомленнями третіх осіб, про порушення Іриною Ігорівною Бойко, керівником апарату КРАІЛ Закону України "Про запобігання корупції" та вжитих НАЗК заходів реагування щодо таких порушень чи повідомлень. Відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації” прошу надати відповідь протягом 5 робочих днів” та заповнити коротку форму. І НАЗК ЗОБОВ’ЯЗАНЕ вам відповісти протягом 5 робочих днів на вашу електронну адресу.

Наші співрозмовники в КРАІЛ характеризують стиль управління Бойко Апаратом КРАІЛ, як диктаторський. Система яку з перших днів побудували в КРАІЛ базувалась на узурпації всіх функціональних важелів КРАІЛ в руках пані Бойко. Працівникам апарату заборонено спілкування з членами КРАІЛ. Документи членам КРАІЛ видаються порційно і як правило за 20 хвилин до засідання комісії. А якщо хтось із членів насмілиться просити документи у апарату, такі прохання проходили жорсткий фільтр через пані Бойко. Про жодні відповіді на питання з боку членів КРАІЛ до працівників апарату не могло бути і мови. У випадку непокори будь-якого співробітника — чіткий алгоритм дій: істерика з боку Бойко на 7-12 хвилин, щоб всі установи в будівлі КРАІЛ прониклись духом узурпації; далі фінансове покарання, спонукання працівників апарату до колективного осуду тої “паршивої вівці”, що посміла висловити власну думку, ну і змушення до звільнення, якщо раптом у співробітника буде виявлено почуття власної гідності. Всіх неугодних пані Ірина виживала, декого навіть, з допомогою свого чоловіка Баласиновича Богдана Олександровича, відправляла служити в ЗСУ. Відомо, щонайменше два факти вручення повісток, за сприянням Богдана Олександровича, та відправлення на службу в ЗСУ члена КРАІЛ — Ботезата Олексія Павловича. Про те, що Ірина “рішає вопроси з воїнкоматом” вона не приховувала з перших днів повномасштабного.

Всіх хто склонив голову перед “дикаторкою” остання заохочувала у вигляді надбавок до заробітної плати (в неї були такі права) та підвищенням на посаді. Таким чином, на керівних посадах в апараті КРАІЛ опинилися не фахові спеціалісти, а ті хто пристосувався до “диктаторського” управління Ірини Бойко. Вона навіть камер по приміщенню понапихала більше ніж в Пентагоні, щоб слідкувати за “відданими” працівниками.

З цікавого в КРАІЛ був навіть працівник, основними обов’язками якого було забезпечувати кавою Бойко, возити її дітей до садочка чи лікаря, мити машину, прибирати в квартирі тощо, і це все за ваш кошт, шановні платники податків. Та і няню для своїх дітей в КРАІЛ Ірина теж знайшла, єдине, що в посадовій інструкції таких обов’язків в неї не було. Апарат КРАІЛ перетворився з структури, що покликана забезпечити діяльність КРАІЛ на структуру яка забезпечувала діяльність особисто Бойко та її родини.

Ба більше, Пані Бойко придумала власну схему управління членами та головою КРАІЛ. Якщо член КРАІЛ не заносить їй каву, та не звітує про свою роботу, то жодне його доручення апаратом не виконується, жодні документи на його вимогу не надаються. Вона навіть придумала, що погодження матеріалок членам КРАІЛ — то теж її повноваження, і маніпулювала цим у своїх власних інтересах, бо ж питання щодо її премій погоджувала комісія. Також вона придумала, що члени КРАІЛ подають щомісяця звіти, а вона вирішує, преміювати їх за проведену роботу чи ні.

Така система може і спрацювала, якби у Бойко було достатньо управлінського досвіду, але зважаючи на те, що її максимум до КРАІЛ це заступник начальника відділу міжнародного співробітництва держоргану та секретарка власного чоловіка, висновок напрошується сам по собі.

Як розумієте за таких умов, КРАІЛ фактично нормально не виконувала свій функціонал. Державна система онлайн-моніторингу (ДСОМ) , яка мала бути впроваджена в 2022 році так впроваджена і не була. Натомість Бойко замовила послугу дизайн-проекту модернізації ІТ інфраструктури КРАІЛ, згідно якої планувалось впровадити систему державної системи онлайн-моніторингу за 4.7 млн дол.

Для порівняння Virgin Galactic в 2022 році розпочало продаж квитків в космос за 450 тис дол США та депозит 150 тис дол. Тобто у Бойко ДСОМ коштує в 7 разів більше ніж політ в космос від Virgin Galactic .

Чому її не звільнити? Запитаєте ви. А не все так просто — відповімо ми. На державну службу легше потрапити ніж з неї піти. Просто так звільнити державного службовця — неможливо.

Але в 2023 році щось почалось змінюватись, наші співрозмовники в КРАІЛ повідомили, що пані Ірина, після відновлення кворуму в КРАІЛ взагалі відірвалась від землі і почала відверто порушувати закон. Як наслідок таких порушень, перед Головою КРАІЛ поставили питання про відкриття дисциплінарного провадження. А 13.10.2023 року члени КРАІЛ проголосували за початок дисциплінарного провадження та відсторонення Бойко.

Але наша героїня дуже-дуже не хотіла відпускати владу із своїх рук, розуміючи завчасно, що у комісії є вагомі підстави і достатньо голосів для її відсторонення, пані Ірина залучившись підтримкою декількох членів та співробітника КРАІЛ почала звертатись до всіх, до кого тільки можна зі скаргами на Голову КРАІЛ Рудого І.Т. В нашому розпорядженні є звернення до КМУ та НАЗК, ДБР, СБУ, НАДС. Дане звернення в подальшому було трактовано НАЗК, як звернення викривача. І тут наш особливий дев’ятий привіт НАЗК.

Ми уважно розглянули ці звернення групи громадян і не побачили там фактів корупції з боку Рудого. Доречі в подальшому колишній Голова НАЗК Олександр Новіков навіть пафосно, перед закінченням своєї каденції виписав протокол, щодо Прем’єра Шмигаля через розголошення даних про викривача, але дякувати здоровому глузду судді, складу правопорушення там виявлено не було, а справу закрили миттєво. Досить цікаво про цей випадок висловився Міністр юстиції України Малюська на своїй сторінці у Facebook:

(5) Заявники самі розголосили усім все що можна – хіба що у шкільну стінгазету листа не направили. Той лист побачили (не могли не побачити) десятки якщо не сотні людей. Про яке порушення конфіденційності взагалі іде мова?

Ну що б, здавалось, протокол…

Піар та пафос – більш нічого.

А серце б’ється – ожива…

Як їх почує!... Знать, од НАЗК

І пафос той, і той піар

Ідуть між люди!

Похилившись,

Не те щоб дуже зажурившись,

А так на палубі стояв

І сторч на море поглядав,

Мов на Іуду…

Схожий протокол від НАЗК отримав і Рудий.

Далі ще цікавіше, дисциплінарне провадження по пані Ірині, за яке голосували члени КРАІЛ залишилось без реалізації. Комісія вищого корпусу, яка розглядає всі дисциплінарні провадження побоялась брати на себе відповідальність через статус викривача у Бойко. Закон “Про запобігання корупції” забороняє вчиняти будь-які дії до викривача корупції яким зробило НАЗК Бойко. Тобто спочатку ти порушуєш закон, далі отримуєш статус викривача і тебе не можна притягнути до відповідальності, звільнити і тд. Правда так зручно? На який термін Бойко стала викривачем даний закон не говорить.

У підсумку маємо:

  • необгрунтовані активи у деклараціях Бойко;
  • безліч порушень при декларуванні;
  • інформація від СБУ “Щодо можливих корупційних проявів з боку Бойко”;
  • порушення законодавства і як наслідок дисциплінарне провадження для Бойко від КРАІЛ;
  • незрозумілий статус викривача для Бойко від НАЗК;
  • оскаржений протокол на Прем’єра Шмигаля;
  • схожий протокол на Рудого.

НАЗК відкрийте вже очі! Шановний новий Голово НАЗК Віктор Павлущик знайдіть будь-ласка час і розберіться в даній ситуації. Подібними діями ваш орган ламає на перший погляд гарну ідею з викривачами корупції, покриваючи відверту корупціонершу, яка до речі щей на деякий час узурпувала владу в державному органі.

На цьому наша розповідь не закінчена. Бойко подала в суд на КРАІЛ де хоче отримати 1 млн гривень, аргументуючи це тим що вона позбавлена засобів до існування і її чоловік служить в ЗСУ (насправді ні)

Людина декларує за 2023 рік:

  • 320 тис дол США готівкою (Бойко І.І.);
  • 2,5 млн грн готівкою (Бойко І.І.);
  • 120 тис євро (Бойко І.І.);
  • 80 тис дол США готівкою (Баласинович Б.О.);
  • 2,4 млн гривень готівкою (Баласинович Б.О.)

і з її слів позбавлена засобів для існування. Поясніть нам — це як? Ви бакс мінять не хочете чи що? Чому за все це має платити держава?