среда16 октября 2024
vsedelo.com

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 16-17 липня 2024 року — резюме

08:19 27-07-2024
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» й ефір Першого каналу Суспільного 16-17 липня 2024 року — резюме

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинні випуски новин, решта часу — гостьові студії. З 10-ї ранку ефірні години починалися новинами (по 13 і по 16 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були різними за хронометражем — по 10, 15 і по 20 хвилин.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: години починалися 14-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках годин, 10-хвилинні «посередині»), решту часу займали гостьові студії. Далі був 15-хвилинний випуск новин і 45-хвилинна студія «Оперативного чергового», об 11-й був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була традиційною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, замість яких часом показували фрагменти недільного тижневика «Факти тижня», часом — пропагандистські фільми.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для денного слота: кожна ефірна година починалася випусками новин (по 15 і по 30 хвилин хронометражем), продовжувалася гостьовою студією. О 17:15 був 15-хвилинний випуск спортивних новин.

Основні теми дня

16 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах каналу «Інтер» було зведення з фронту від речника Генштабу Дмитра Гуцуляка. В гостьовій студії ще спілкувалися з речником Добровольчої української армії «Південь» Сергієм Братчуком. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був репортаж про роботу аеророзвідників на Курахівському напрямку, спілкувалися з командиром батальйону БПЛА «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрієм Федоренком. У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був фронтовий репортаж про бойову роботу операторів БПЛА на Курахівському напрямку. Говорили про ситуацію на різних ділянках фронту з заступником командира батальйону 5-ї ОШБ Олексієм Тарасенком і з командиром батальйону БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком. У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного в новинах про події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії говорили з військовослужбовцем 77-ї окремої аеромобільної бригади Віктором Петровичем.

Останній день оновлення даних військовозобов’язаними. В ефірі «Інтера» був репортажний сюжет і два прямі ввімкнення з ТЦК. Обговорювали тему з заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко. В ефірі каналу «Рада» був репортаж про черги в ТЦК в Києві, прямі ввімкнення про черги до ТЦК у Кропивницькому і в Харкові. Говорили з заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко і з членом Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Володимиром Арешонковим. В ефірі каналу «Ми — Україна» було на цю тему два оглядових сюжети. Говорили з речником Міністерства оборони Дмитром Лазуткіним. У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був репортажний сюжет про черги під ЦНАПами в Києві та пряме ввімкнення про черги під ЦНАПом в Івано-Франківську, оглядовий сюжет про наслідки неоновлення даних. Говорили з адвокатом Олегом Мициком.

17 липня

Ситуація на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» були репортажний сюжет із Часового Яру, три оглядових сюжети про ситуацію на різних ділянках фронту і пряме ввімкнення з Оріхівського напрямку. Про події на фронті говорили з речником Генштабу Дмитром Гуцуляком, командиром роти БПЛА 72-ї ОМБР Денисом Олійником, військовослужбовцем 47-ї ОМБР «Женихом», військовослужбовцем 24-ї ОМБР «Реєм» і з виконавчим директором Українського центру безпеки та співпраці Дмитром Жмайлом. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був фронтовий репортаж про бої під Тернами на Донеччині, говорили з командиром батальйону ударних БПЛА «Ахіллес» Юрієм Федоренком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети, 7 прямих ввімкнень. У гостях побувало двоє ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про черги в ТЦК у Києві в останній день оновлення даних, про прибуття до Дніпра евакуаційного потяга з Покровська і про висування Трампа кандидатом у президенти. Прямі ввімкнення були про бомбардування ворогом прикордонних населених пунктів Харківщини, про наслідки ворожих обстрілів Запоріжжя, Дніпропетровщини, Херсонщини та Миколаївщини, про ситуацію під ТЦК в Києві, про черги під ЦНАПами в Івано-Франківську і про виставку «Мова вбивства як складова рашизму» в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 2 репортажні сюжети та 2 прямі ввімкнення. У гостях побувало 7 ньюзмейкерів. Сюжети були про роботу аеророзвідників на Курахівському напрямку і про черги до ТЦК в Києві в останній день оновлення даних. Прямі ввімкнення були про черги до ТЦК у Кропивницькому й у Харкові.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» цього дня була вкрай слабкою: лише один репортажний сюжет (про бойову роботу операторів БПЛА на Курахівському напрямку), жодного прямого ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажні сюжети, 4 прямі ввімкнення. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Сюжети були про бої за Часів Яр, про вишкіл для дітей від спецпризначенців підрозділу «Артан» і про життя прифронтового Гуляйполя. Прямі ввімкнення були про бої на Оріхівському напрямку на Запоріжжі, про черги військовозобов’язаних біля столичних ЦНАПів, про вшанування в Амстердамі в 10-ті роковини пасажирів рейсу МН-17 і про освітній саміт у Німеччині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 3 репортажних сюжети, жодного репортажного прямого ввімкнення (те, що було — неподієве). В гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкери. Репортажі були про бойову роботу артилеристів 87-ї бригади під Тернами на Донеччині, про звільнення з російського полону українців і про життя прифронтового Куп’янська.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 3 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про черги під ЦНАПами в Києві в останній день оновлення даних військовозобов’язаними, про прощання з загиблим на фронті Миколою Коханівським і про прем’єрну виставу Харківського драмтеатру в Києві. Прямі ввімкнення були про вихід Червінського з СІЗО під заставу, про черги під ЦНАПом в Івано-Франківську, про ухвалені Верховною Радою закони та про головування Росії в Радбезі ООН.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» за чотири години ефіру побувало 10 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники та 5 експертів. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про ситуацію в енергосистемі. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про підсумки двох місяців оновлення даних військовозобов’язаними. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з ворожими кораблями в Чорному морі, можливості морських дронів і їхній розвиток, ситуацію з надходженням літаків F-16, падіння доходів фермерських господарств, офіційне висування Трампа кандидатом у президенти, зростання курсу долара та інші теми.

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 16 людей: 7 ньюзмейкерів, 7 експертів і 2 учасники подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і Миколаївської ОВА Віталієм Кімом говорили про ситуацію в прифронтових областях. З народними депутатами Сергієм Козирем і Михайлом Цимбалюком говорили про субсидії для внутрішніх переселенців на оренду житла. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко і нардепом Володимиром Арешонковим говорили про закінчення оновлення даних військовозобов’язаними. З народним депутатом Арсенієм Пушкаренком говорили про плани з підписання Україною нових безпекових угод. З іншими гостями обговорювали події на окремих ділянках фронту, можливість інтегрувати шведські й французькі винищувачі з F-16, прибуття місії МВФ до України, шляхи до примусу Росії до реальних переговорів, ситуацію в енергосистемі, гуманітарне розмінування українських територій та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 4 ньюзмейкери, один речник, 2 експерти, журналіст і 2 учасники подій. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про складну ситуацію в енергосистемі. З головою Держслужби у справах дітей Петром Добромільським говорили про «пакунки малюка». З головою постійної делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про підсумки саміту НАТО. З т.в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про підготовку українських спортсменів до Олімпіади в Парижі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, підсумки оновлення даних військовозобов’язаними, штрафи за неоновлення даних, майбутнє надходження першої партії літаків F-16, вояж і «мирний план» Орбана, ймовірність зняття обмежень на застосування західної далекобійної зброї по території Росії та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин побувало 12 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, одна радниця, 3 експерти й 4 учасники подій. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про ситуацію в Харкові. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук — про стан енергетичної системи, про графіки відімкнень електрики. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, нову вимогу військово-облікових документів при перетині кордону, навчання українських школярів за кордоном, відімкнення води в багатоповерхівках через відімкнення електрики, депресивні настрої в бізнесі та на ринку праці й інші теми.

У гостях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 6 людей: 3 ньюзмейкери, по одному речнику, радниці й учаснику подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про оперативну ситуацію в області. З заступником міністра економіки Ігорем Безкоровайним говорили про плани щодо розмінування. З головою правового Комітету ВР Денисом Масловим говорили про законопроєкт президента щодо позбавлення зрадників державних нагород. З іншими гостями говорили про події на фронті, про зниження спроможностей Росії в Чорному морі, про загрози наступу ворога з півночі, про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Захарченку та про інше.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного побувало 12 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 3 експерти й 3 учасники подій. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором і головою Торецької МВА Василем Чинчиком говорили про ситуацію в прифронтових населених пунктах і обстрілах ворога. З народними депутатами Юрієм Камельчуком і Михайлом Бондарем говорили про вручення підозри в вимаганні хабаря нардепу Задорожньому. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті на Харківщині, обстріли прикордоння Сумщини, обрання Трампа кандидатом у президенти США, причини зростання курсу долара, нелегітимність перебування Росії в ООН і в Раді безпеки ООН, процедуру виходу Червінського з СІЗО під заставу, відповідальність військовозобов’язаних за неоновлення облікових даних та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представників «Слуги народу» побувало в ефірі 4 (Сергій Козир і Арсеній Пушкаренко на «Раді», Єгор Чернєв — в ефірі «Ми — Україна» і Денис Маслов в ефірі ICTV та СТБ). Був один представник «Батьківщини» (Михайло Цимбалюк на «Раді») і депгрупи «Довіра» (Володимир Арешонков теж на «Раді»). В ефірах каналів «Інтер» і «1+1» народних депутатів не було. В ефірі ж Першого каналу Суспільного 16 липня побувало 3 представники «Слуги народу» (Василь Мокан, Ольга Василевська-Смаглюк і Юрій Камельчук), 2 представники «Європейської солідарності» (Ростислав Павленко і Михайло Бондар) і 2 представники «Батьківщини» (Михайло Цимбалюк і Іван Крулько).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 346 разів. Це по 86,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 203 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 84 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 33 рази, більш як дві третини з цих порушень були невідповідностями між картинкою і текстом у БЗ та сюжетах. Стандарт повноти подачі інформації було порушено 18 разів. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, тричі — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 225 разів. Це більш як по 26 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок, зі 102 порушень більшістю були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 60 разів. Майже половину з того становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів. Дві третини з 31 порушення стандарту повноти інформації становило відео без інтершуму. Стандарт точності порушували 27 разів, дві третини з цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації. Одного разу також грубо порушили стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 388 разів. Це по 97 порушень на годину ефірного часу в середньому або ж більш як по півтора порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 240 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 58 разів, більше третини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. 46 разів порушували стандарт повноти подачі інформації. Більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео. З 26 порушень стандарту точності переважною більшістю були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 18 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 411 разів. Це більш як по 102 порушення на годину ефіру в середньому і майже по два порушення щохвилини. Найчастіше (259 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушили 85 разів. Третиною цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Більшістю з 39 порушень стандарту точності були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. Крім того, 15 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 13 разів — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 435 разів. Це майже по 109 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 299 разів. Переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 63 рази, більш за все було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. З 28 порушень стандарту точності найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром у БЗ і сюжетах. 20 разів у різні способи порушували стандарт доступності подачі інформації. Крім того, було 14 порушень стандарту повноти інформації й одне порушення стандарту оперативності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 153 рази (більш як по 38 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше (54 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 49 разів, майже три чверті цих порушень були інформацією, взятою з телеграм-каналів і соцмереж. З 22 порушень стандарту точності більшістю були невідповідність картинок і тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, 19 разів порушили стандарт повноти інформації, 9 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

16 липня

Українські війська відійшли з Кринок і з Урожайного.

Російський «шахед» вибухнув за 55 км від Бобруйська у Білорусі.

Окупанти ударили по Покровську, 4 людини поранені (Перший канал Суспільного повідомляв).

Активістам у Чехії загрожує ув’язнення за українські прапори перед «російськими будинками».

Фонд Порошенка вніс заставу за Червінського і той вийшов з СІЗО (Перший канал Суспільного повідомляв).

Поліція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи щодо «темників» в Укрінформі.

БЕБ заблокував роботу українського виробника дефіцитного товару для фронту.

Народну депутатку Безуглу внесли до бази «Миротворця» за свідому і публічну дискредитацію ЗСУ.

Bihus.Info: пов’язаний із Татаровим бізнесмен привласнив конфісковані державою активи Медведчука.

Народному депутату від «Слуги народу» Задорожньому оголосили підозру в вимаганні хабаря (Перший канал Суспільного повідомляв).

17 липня

Росіяни обстріляли Покровськ, поранили щонайменше 5 мирних жителів.

Запрацювало бронювання у «Дії».

На Херсонщині запровадили особливий режим виїзду та в’їзду на територію області.

Уряд Німеччини затвердив проєкт бюджету на 2025 рік з удвічі меншою допомогою Україні.

Безугла вийшла з фракції «Слуга народу».

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був один прояв політичного піару. У студійній розмові гість із подачі ведучого звинувачував парламентську фракцію «Європейська солідарність» у провокуванні конфлікту, роботі проти єдиної зовнішньої політики країни та в роботі на свій піар. Слова у відповідь представникам політсили й не передбачалося.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 4 прояви політичного піару. Тричі показували класичне «паркетне» БЗ+СХ про поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Чехії. І був суто піарівський сюжет про «Нафтогаз України» і голову його правління Олексія Чернишова.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було 2 прояви політичного піару — двічі показали сюжет з позитивними згадками Фонду Олени Пінчук і Віктора Пінчука.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналів «Інтер» і «1+1», не було.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня не було. Новини вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, в ефірі працювали всі 4 токсичні ведучі каналу.

Наративів російської пропаганди й токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ не було.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного цього дня не було.

Знімок екрану відео: ТСН/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись