Велика Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби Paveway IV, – ЗМІ

Читать на русском Read in English

Велика Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби Paveway IV, – ЗМІ

Велика Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби Paveway IV, – ЗМІ

Носієм авіабомби є західні винищувачі, але в України вже є досвід інтеграції JDAM чи Hammer на радянські літаки.

Уряд Сполученого Королівства анонсував найбільший пакет військової допомоги Україні на 500 млн фунтів. Тепер стало відомо, що до нього увійдуть високоточні авіаційні бомби Paveway IV. Про це повідомляє кореспондент ВВС Джонатан Біл.

"Останній пакет британської військової допомоги Україні включатиме бомби Paveway IV", – написав журналіст у своєму акаунті Х (раніше твіттер).

Що відомо про авіабомбу Paveway IV

Paveway IV – це найсучасніша версія авіабомби в сімействі Paveway. Снаряд розробила компанія Raytheon UK. Він має дворіжну систему навігації: спутникову GPS або інерціальну INS. В основі лежить модифікована авіабомба Mk 82 із підвищеною пробивною здатністю.

британські бомби, бомби для України queiqxeiudiexant

Опис авіабомби Paveway IV

Фото: Raytheon

На озброєння Королівських Повітряних сил Paveway IV надійшла у 2008 році. Маса бомби складає 230 кг. Наведення на ціль відбувається за лазерним наведенням у будь-якому режимі навігації. Наразі носіями авіабомби є винищувачі:

  • Eurofighter Typhoon;
  • F-35;
  • Panavia Tornado;
  • Harrier ІІ.

Наразі невідомо, який літак Повітряних сіл України стане носієм авіабомб. Проте Paveway IV за своїми характеристиками схожа на американські JDAM та французькі Hammer. В обох випадках снаряди інтегрували на винищувачі Су-27 та МіГ-29.