Генасамблея голосуватиме за резолюцію, яка може надати Палестині нові права та відновити її заявку на членство в ООН

 Голосування Генеральної асамблеї, що складається з 193 членів, стане  дослідженням підтримки палестинців.

Генеральна асамблея ООН, як очікується, 10 травня проголосує за резолюцію, яка надасть нові «права та привілеї» Палестині та закликає Раду Безпеки схвально переглянути її прохання стати 194-м членом ООН.

Голосування Генеральної асамблеї, що складається з 193 членів, стане дослідженням підтримки палестинців. Заявку на отримання статусу повноправного члена ООН спочатку має схвалити Рада Безпеки, а потім Генеральна Асамблея.

Але хоча сама Генеральна Асамблея не може надати повноправне членство в ООН, проект резолюції, який виноситься на голосування, надасть палестинцям деякі додаткові права та привілеї з вересня 2024 року – наприклад, місце серед членів ООН в залі асамблеї – але вона не буде мати права голосу в органі, зазначає Reuters.

Агенція зауважує, що палестинці відновлюють свою спробу стати повноправним членом ООН – крок, який би фактично визнав палестинську державу – після того, як Сполучені Штати наклали вето на це в Раді Безпеки ООН з 15 членів минулого місяця.

18 квітня Сполучені Штати наклали вето на широко підтриману резолюцію Ради, яка мала відкрити шлях до повноправного членства Палестини в Організації Об’єднаних Націй, мети, до якої давно прагнули палестинці, а Ізраїль намагався запобігти цьому Заступник посла США Роберт Вуд чітко заявив 9 травні, що адміністрація Байдена виступає проти резолюції асамблеї.

У 2012 році Палестина стала державою-спостерігачем ООН, яка не є членом.

Форум