Як працює багатомільйонна корупційна схема на «зерновому коридорі»

Читать на русском Read in English

Як працює багатомільйонна корупційна схема на «зерновому коридорі»

Як працює багатомільйонна корупційна схема на «зерновому коридорі »

Усі розуміють, що діяльність наших можновладців навколо "зернового коридору", по суті, націлена на знищення 2-ї форми оподаткування. У найпростішому розумінні йдеться про купівлю зерна за готівку та без підтвердження походження. Але знищити 2-у форму майже неможливо. А як відомо, не можеш знищити – очолюй…

Отже, сьогодні працює схема експорту зерна за 2-ю формою, тобто без підтвердження походження.

26.04.2024 — зерновой коридор qkxiqdxiqdeihrant

Є таке поняття, як «безумовна реєстрація». По суті, це є узаконенням так званих «скруток». Суть у тому, що компанія виплачує певну суму грошей до бюджету та отримує «безумовну реєстрацію», тобто реєстрацію всіх документів при оформленні вантажів у будь-якому випадку. Далі – справа техніки.

Є, припустимо, ТОВ «Група компаній «Світоч» (38530617) та ТОВ «ВСТ ПРОМ» (44322280). Обидві компанії входять до групи ризикових підприємств і обидві якось отримують безумовну реєстрацію. Для розуміння, компанії, які займаються "скрутками", можуть робити, припустимо, стаканчики, а потім ці стаканчики перетворюються на зерно і сою.

У випадку зі "Світочем" може йтися, припустимо, про сою на 32 млн гривень, і пшеницю на 22,1 млн. А з "ВСТ ПРОМ" – про кукурудзу на 10,5 млн₴

Злі язики кажуть, що за схемою/підприємствами стоять Денис Філоненко та Юрій Пастухов.

26.04.2024 — зерновой коридор

Денис Філоненко

26.04.2024 — зерновой коридор

Юрій Пастухов

Далі весь цей товар проходить ТОВ «Ванвок Дедлайн» (44976651). Компанія зареєстрована на Троїцькій 31 і навіть поверхневий аналіз говорить про те, що у неї відсутні виробничі, трудові ресурси, немає історії сплати податків та купівлі зерна. У результаті 5 тис. тонн сої на суму 43 млн гривень без підтвердження походження через "скрутки" йде нерезиденту з Єгипту Elqoptan general Trade for import and export. Уся ця історія чудово пішла ще у березні через порт Рені.

Найкумедніше у всьому цьому, що ще в березні було відкрито періодичні декларації і через порти Рені та Чорноморськ до експорту готується чергова партія зерна загальною вагою понад 35 тис. тонн, фактурною вартістю понад 181 млн гривень. Для правоохоронців – покупець – нерезидент з Великої Британії Lumpex Trade Ltd.

Автор: Ірина Гриб