Понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по 7 регіонах України: все, що відомо про вранішню атаку РФ

Українські військові за допомогою прожектора шукають безпілотники в небі над столицею на тлі російської атаки на Україну, Київ, 8 травня 2024 року

Рано-вранці 8 травня російські війська знову масовано атакували Україну, повідомила українська влада. Наслідки ще уточнюються.

Утім, уже відомо про влучання у низці областей, зокрема в українські енергооб’єкти, а також двох постраждалих на Київщині та травмовану дитину на Кіровоградщині.

Понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по 7 областях

За даними Міністерства внутрішніх справ України, вранці 8 травня сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Президент України Володимир Зеленський повідомив у телеграмі про понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях.

«Масований ракетний удар нациста Путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні... Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору. Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму», – йдеться у повідомленні.

Атака на енергооб’єкти

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

«Ворог не полишає планів позбавити українців світла. Знову масована атака на нашу енергетику!» – повідомив у фейсбуці міністр енергетики Герман Галущенко. Міністр додав, що наслідки уточнюються.

Компанія ДТЕК згодом повідомила, що російська армія атакувала три теплоелектростанції вранці 8 травня.

«Ще одна надзвичайно важка ніч для української енергетики… Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки», – зазначено у повідомленні.

Кіровоградщина

Внаслідок російської ракетної атаки на Кіровоградщину в Олександрійському районі пошкоджений обʼєкт критичної інфраструктури, травмована 8-річна дитина, повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

«Попередньо – руйнувань зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів. Всі відповідні служби працюють на місці», – написав він у телеграмі.

Київщина

На Київщині ⁠падіння уламків зафіксували в чотирьох районах, є постраждалі, повідомив голова обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

«На жаль, внаслідок падіння уламків є постраждалі люди. Двох постраждалих – жінку та чоловіка з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні», – написав він у телеграмі.

За його словами, є пошкодження ліній електромереж – в одному з сіл частково відсутня електроенергія, також через падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджено.

Як повідомили в ОВА, влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури немає.

Міський голова Броварів Ігор Сапожко у телеграмі повідомив, що внаслідок ракетної атаки та загоряння обʼєкту цивільної інфраструктури, постраждали двоє людей – жінка 1962 року народження та чоловік 1990 р.н. Їх госпіталізували до броварської лікарні.

У столиці, за попередніми даними Київської міської військової адміністрації, без постраждалих та руйнувань.

Полтавщина

Після нічної атаки РФ є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі, повідомив голова обласної військової адміністрації Філіп Пронін.

«Гучно було на Полтавщині. Попри вдалу роботу наших оборонців, на жаль, маємо влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі. Після удару ворожого БпЛА виникла пожежа», – написав він у телеграмі.

За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Запоріжжя

Війська РФ атакували Запоріжжя, є влучання, повідомив голова обласної військової адміністрації Іван Федоров.

«Поцілили по обʼєктах критичної та цивільної інфраструктури. Є руйнування. Попередньо, без постраждалих», – написав він у телеграмі.

Вінниччина

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов написав у телеграмі близько 6:30 – тобто вже після оголошення другої повітряної тривоги в Україні 8 травня – про атаку РФ на обʼєкти критичної інфраструктури на Вінниччині, є влучання. «На жаль є влучання». Інші подробиці невідомі.

Львівщина

Максим Козицький, очільник Львівської ОВА, повідомив, що вранці 8 травня російські війська атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури в області, жертв і потерпілих нема.

«Сьогодні близько 5-ї години ранку окупанти влучили крилатими ракетами в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі. Є два осередки загоряння. На місці працюють вогнеборці. Залучили спецтехніку. Загрози для людей, які живуть поблизу, немає. Також через влучання poсійcькoї paкети постраждав обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. Під час повторної повітряної тривоги, яку оголосили у нашій області о 06:27, окупант атакував Львівщину «Кнджалами». Критична та житлова інфраструктура не постраждали. Інформація може оновлюватися», – йдеться в повідомленні.

Івано-Франківщина

Світлана Онищук, очільниця Івано-Франківської ОВА, повідомила про російські ракетні удари по Прикарпаттю. Зауважила, що постраждалих немає.

«Ціллю був об’єкт енергетичної інфраструктури. Унаслідок цього виникла пожежа. На місці події працювали відповідні служби, вогонь вдалось оперативно ліквідувати. Стан пошкоджень об’єкту уточнюється», – йдеться у повідомленні.

У ЗСУ повідомили про збиття 39 з 55 ракет

Українські військові знищили 39 ракет різних типів та 20 ударних БПЛА типу Shahed-131/136, яким вночі сили РФ атакували Україну.

Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, військові збили 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, 4 крилаті ракети «Калібр», 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 та 20 ударних дронів.

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

  • аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (пуск із Тамбовської області РФ);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (із ТОТ Криму);
  • 4 крилаті ракети «Калібр» (із акваторії Чорного моря);
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська області РФ, акваторія Каспійського моря);
  • 1 крилату ракети «Іскандер-К» (із Криму);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із окупованої Запорізької обл.);
  • 21 ударний БПЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська області РФ).

На початку доби 8 травня по всій території України та Києві була оголошена повітряна тривога, яка тривала понад дві години.

О 6:20 в Україні знову оголосили повітряну тривогу.

Російські військові з жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак.

У березні цього року Росія відновила атаки по об’єктах критичної інфраструктури в Україні, зокрема, здійснивши 22 березня найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Форум