Європарламент схвалив обмеження готівкових платежів у 10 тисяч євро

євро

Європейський парламент ухвалив пакет законів для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Про це повідомили у пресслужбі Європарламенту, передає Європейська правда.

Нові закони гарантують, що люди з законними інтересами, включаючи журналістів, медіа-професіоналів, організації громадянського суспільства, компетентні органи та наглядові органи, матимуть негайний, нефільтрований, прямий і вільний доступ до інформації про бенефіціарну власність, яка зберігається в національних реєстрах і взаємопов’язана на рівні ЄС.

Реєстри включатимуть дані щонайменше за п’ять років.

Закони також надають підрозділам фінансової розвідки більше повноважень аналізувати та виявляти випадки відмивання грошей і фінансування тероризму, а також призупиняти підозрілі операції.

Нові закони передбачають посилені заходи перевірки та перевірки особи клієнтів, після чого так звані зобов’язані особи (наприклад, банки, менеджери активів і криптоактивів або агенти з нерухомості) повинні повідомляти про підозрілу діяльність підрозділам фінансової розвідки та іншим компетентним органам.

Водночас з 2029 року професійні футбольні клуби вищого рівня, залучені до фінансових операцій великої вартості з інвесторами або спонсорами, включаючи рекламодавців і трансфери гравців, також повинні будуть перевіряти особи своїх клієнтів, контролювати транзакції та повідомляти про будь-які підозрілі операції.

Законодавство також містить положення про підвищену пильність щодо надбагатих осіб (загальний статок становить щонайменше 50 млн євро), загальноєвропейський ліміт у 10 тисяч євро на готівкові платежі, а також заходи для забезпечення дотримання цільових фінансових санкцій та уникнення обходу санкцій.

Рішення ще має затвердити Рада ЄС.

Автор: Юлiя Недашківська