МКІП: 1987 культурних об’єктів пошкоджені чи зруйновані через агресію РФ

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара після удару армії Росії. Херсон, 12 листопада 2023 року

В Україні через російську агресію пошкоджені 1987 закладів культури , з них 324 – знищені, повідомило 2 травня Міністерство культури й інформаційної політики. Дані наведені станом на 25 квітня.

За повідомленням, втрати закладів культури державної форми власності склали 30 об’єктів, комунальної форми власності – 1957 об’єктів.

Найчисельнішою групою закладів культури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади (48,2% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків), кажуть у МКІП.

Крім того, постраждали бібліотеки, заклади мистецької освіти, музеї, галереї, театри, кінотеатри і філармонії, парки, зоопарки, заповідники, цирки.

Руйнування згаданих об’єктів зафіксували на території 281 територіальної громади у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Кіровоградській областях і в Києві.

«Станом на кінець квітня 2024 року майже вся територія Луганської і значні частини територій Запорізької, Донецької і Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості закладів культури, що постраждали в ході бойових дій і окупації», – зазначили у міністерстві.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум