Азербайджан звинуватив Вірменію у «накопиченні військ біля спільного кордону» – Єреван заперечує

Азербайджан звинуватив Вірменію у «накопиченні сил та військ біля спільного кордону»

Азербайджан звинуватив Вірменію у «накопиченні сил та військ біля спільного кордону». Єреван заперечує цю заяву Баку.

«Останнім часом спостерігається зосередження живої сили, бронетехніки, артилерійських установок та інших потужних вогневих засобів збройних сил Вірменії та інтенсивне переміщення її військ у різних напрямках вірмено-азербайджанського умовного кордону», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони Азербайджану.

Також Міноборони Азербайджану заявляє, що у мережі з’являється більше інформації, «спрямованої на загострення ситуації в інформаційному середовищі в рамках підготовки до диверсій».

При цьому Азербайджан пригрозив «рішучою відповіддю» у разі агресії.

Вірменія своєю чергою заперечує заяви Азербайджану і заявляє, що «інформація не відповідає дійсності».

Міністерство оборони Вірменії зазначає, що 30 березня у низці телеграм-каналів оприлюднили світлини, на яких нібито зображене пересування вірменських військ до кордонів, але «насправді вони ілюструють навчальні автопробіги водіїв-новобранців».

«Міністерство оборони Вірменії оцінює оперативну ситуацію на вірмено-азербайджанському державному кордоні останнім часом як стабільну і не бачить потреби у вжитті додаткових заходів щодо захисту кордону», – йдеться у заяві.

Раніше, у вересні 2023 року Азербайджан провів «антитерористичні заходи» на території Нагірного Карабаху, внаслідок яких невизнана «республіка» капітулювала.

Вірменія відмовилася перекидати свою армію на територію регіону. Глава вірменського уряду визнав площу Азербайджану в 86,6 тисяч кв. км, що включає Нагірний Карабах.

Крім того, до конфлікту була причетна Москва. Російські так звані «миротворці» перебували на території Нагірного Карабаху.

Наприкінці січня високопоставлені вірменські й азербайджанські чиновники провели прямі переговори щодо делімітації вірменсько-азербайджанського кордону, що є ключовим для всеосяжної мирної угоди між двома країнами.

І Вірменія, і Азербайджан заявили, що готові підписати мирну угоду, яка покладе край їхній ворожнечі, що триває десятиліттями, але обидві країни звинуватили одна одну у зволіканні. Проте мирна угода між Вірменією та Азербайджаном й досі не укладена.

Форум