Можуть досягнути будь-якої точки Чорного моря: як працюють дрони Sea Baby (ВІДЕО)

11 кораблів ерефії та Керченський міст. Це результати роботи морських дронів СБУ за час повномасштабного вторгнення.

Sea Baby та дрони «Мамай» показали окупантам, хто господар моря. І це ще не кінець, анонсують у Службі безпеки. Морських малюків модернізували. Тепер вони можуть доставити майже тонну вибухівки на понад 1000 кілометрів.

Тобто, будь-яка точка Чорного моря для них досяжна. Куди будуть цілити злісні морські малюки – розбиралася журналістка «5 каналу» Марта Шикула.

Ці небезпечні малюки вперше свою силу показали у жовтні 2022. Морські безпілотники атакували кораблі Чорноморського флоту росії у Севастопольській бухті, пошкодили фрегат адмірал Макаров та адмірал Ессен, з яких ворог запускав ракети по українських містах.

Керченський міст теж добряче постраждав від морського малюка. Тоді, sea baby доправив 850 кг вибухівки до однієї з бетонних опор мосту.

Після того все пішло, як по маслу. Невеликі та ледь помітні дрони поцілили по 11-тьох великих кораблях росіі. І це не кінець. СБУ модернізувала свої смертоносні дрони, щоб остаточно показати росіі – хто в морі господар.

«Sea Baby це дрон нового покоління. Він ж ше більш смертоносним, відрізняється від попередньої моделі і зовнішнім виглядом та і ттх», – зазначає речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

Тепер морські малюки можуть доставити майже тонну вибухівки на відстань у понад тисячу кілометрів. Тобто, будь-яка ціль у морі їм по зубах.

«Саме через його малі розміри знизу його не чує гідроакустика, а зверху його не помічають РЛС. Ба більше, корпус дрона виготовлений з радіопоглинаючого матеріалу.

Цей концепт повністю підтвердив свою непомітність та ударну потужність під час операцій, які СБУ проводила разом з ВМС. Такі дрони можна побачити тільки вже візуально, а не на системі спостереження», – пояснює речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

Ціна дрона, який розробили фахівці Служби Безпеки, – 8,5 млн₴ Ціна кораблів, які він нищить, – десятки мільйонів доларів.

«Питання куди буде направлений цей анонс. Кримський міст, про який хайпують усі західні ЗМІ. Чи щось інше. Дуже багато у росіян там всякого є. Порти в Чорному морі, там, де нафта перевалюється. А треба зробити так щоб нафта не плавала», – вважає експерт військового порталу Defense Express Іван Киричевський.

Майбутні цілі морських малюків в СБУ не називають. Водночас, британський таблоїд The Sun, пише про плани України знищити Керченський міст. За даними видання, це станеться всередині липня. Зруйнують міст ракетами, дронами і винищувачами F-16.

«Ця незаконна прибудова до нашого Криму, вона має бути зруйнована. І одного дня ви вчергове побачите новини, які ви бачили раніше. Про те, що міст виведено з ладу.

Питання лише в тому, який буде ступінь цього пошкодження. І звісно, ми будемо робити все можливе для того, щоб його там більше не було. Для росіян він має можливо навіть більше символічний характер.

Використовувати його для військової логістики вони вже не можуть після отриманих пошкоджень. На ньому залишається енергетична гілка, яка заходить у Крим.

Але здебільшого, ним користуються саме пересічні росіяни, які незаконно відвідують український Крим», – наголошує речник Військо-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.