88% українських біженців не планують повертатися ще щонайменше пів року,

біженці,українці

Більшість опитаних біженців із України (88%) планують залишитися в країні, де вони перебувають, щонайменше ще на шість місяців .

Про це свідчать результати дослідження, проведеного дослідницькою організацією IMPACT, передає Інтерфакс-Україна.

"Прагнення повернутися в Україну й далі домінує серед українців у Польщі. Причому багато хто висловлює бажання повернутися в Україну в майбутньому (70%). Проте переважна більшість, а саме 88%, планують залишитися в країні, в якій вони перебувають, принаймні ще на шість місяців", – сказано в повідомленні Товариства Червоного Хреста України.

Зазначається, що станом на початок 2024 року в різних країнах світу перебувають орієнтовно 6,2 млн біженців з України, проте багато хто планує або вже повернувся додому.

Згідно з результатами дослідження, однією з причин повернення в Україну є бажання возз’єднатися із сім’єю та туга за домом.

Дослідження проводиться з березня 2022 року і триває дотепер, щомісяця IMPACT проводить телефонне опитування 5 тис. респондентів, серед них біженці та ті, хто повертається в Україну.

У середині березня результати дослідження аналітичного центру міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal показали, що кількість українських біженців у Польщі, які планують повернутися на Батьківщину в майбутньому, впала за рік з 55% до 38%. Водночас і кількість українців, які вирішили залишитись у Польщі, зменшилася до 19% з 36%.

Автор: Галина Ялівець