Увечері без світла: уже сьогодні Україна може зануритись у темряву

Комбінована масована атака

76 засобів повітряного нападу застосувала Росія проти України цього ранку. У одній атаці росіяни поєднали ударні безпілотники, балістичні та крилаті ракети. Запустили їх з різних напрямків. Скажімо, “Кинджал” летів з Тамбовської області РФ, “Калібри” з Чорного моря, а пуски крилатих ракет зафіксували з акваторії Каспійського моря. Ефективність роботи української ППО під час цієї масованої атаки була високою – вдалося збити понад 77% цілей.

Бойовий ранок зенітної ракетної батареї С-300.

Бойовий ранок зенітної ракетної батареї С-300.

“В результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей. 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, 4 ракети “Калібр”, 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69, 20 ударних “шахедів”. Противник продовжує завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури України та інших важливих стратегічних об’єктах, – повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук.

Нетиповою ця повітряна атака була через кількість застосованих ворогом ракет Х-101. Їх цього разу росіяни випустили по Україні аж понад чотири десятки. І таке озброєння Кремль знову модернізував, аби зробити ще більш руйнівними. Якщо раніше ці ракети обладнали тепловими пастками, то зараз значно збільшили саму бойову частину.

“Це така заводська переробка за рахунок зменшення паливного баку і дальності польоту – з орієнтованої відстані 5500 км до 2000 км. Але натомість росіяни отримали змогу на додачу до основної бойової частини масою 450 кг додати ще 350 кг. І от виходить, що ця Х-101 більш руйнівною майже вдвічі”, – пояснив військовий експерт агенції Defense Express Іван Киричевський.

Наростили росіяни і активність у Чорному морі, звідки запускали ракети “Калібр”. Хоча після вдалих атак українськими дронами флот країни-окупантки тривалий час не ризикував виводити свої ракетоносії з бухт.

Під час вранішньої атаки є влучання в об’єкти у кількох областях. На Кіровоградщині поранена дитина, ворог атакував інфраструктуру регіону. На Полтавщині дрон влучив у об’єкт енергетики. У Запорізькій області також є руйнування, обійшлося без постраждалих. Київ та область також були під атакою, усі цілі вдалося збити. Однак через падіння уламків поранені двоє людей, поруйновані понад десяток приватних помешкань.

Наслідки обстрілів Київської області, 8 травня 2024

Наслідки обстрілів Київської області, 8 травня 2024

У Івано-Франківській області також фіксували звуки вибухів, ворог атакував енергетичний об’єкт, рятувальникам довелося гасити пожежу. На Вінниччині через атаку без світла залишилися майже 50 тисяч споживачів, вже ближче до обіду електропостачання відновили. Зранку частково без світла також залишався Херсон.

“Атаковані об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано- Франківській, Вінницькій областях. Ворог хоче позбавити нас можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію”, – повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

З кінця березня це вже п’ята масована атака по українській енергетиці. За цей час Росія завдала галузі збитків на 1 млрд доларів. Загальна ж сума за останні два роки становить 12,5 млрд доларів – такими є підрахунки Міністерства енергетики. У відомстві констатують: втрати лише зростатимуть, адже цілі росіян незмінні – занурити Україну у темряву. Окрім масованих обстрілів, ворог фактично щоденно точково б’є по окремих об’єктах української енергетики. Росія застосовує дрони та балістику, тому Україна потребує значного посилення протиповітряної оборони.

Росіяни знову бомблять теплову генерацію

Головною ціллю для Росії залишаються українські теплові станції. Сьогодні під обстріли потрапили щонайменше три ТЕС. Цю інформацію підтвердила компанія ДТЕК, додавши: обладнання станцій зазнало серйозних пошкоджень, на місцях прильотів працювали рятувальники.

Наслідки обстрілів критичної інфраструктури на Івано- Франківщині, 8 травня 2024.

Наслідки обстрілів критичної інфраструктури на Івано- Франківщині, 8 травня 2024.

“Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяці. Востаннє ворог атакував теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня. З початку повномасштабного вторгнення теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні близько 180 разів. За цей період від обстрілів на станціях 51 працівника було поранено, три енергетика загинуло”, – повідомили у ДТЕК.

Про масштабні пожежі на об’єкті генерації енергії повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Росіяни атакували Червоноградський район, ймовірно йдеться про Добротвірську теплову станцію, неподалік якої фіксували звуки вибухів. Під обстрілами було також наземне обладнання газового сховища у Стрийському районі.

Графіки відключення світла на Львівщині поки що не запроваджують. Обласна влада підкреслила: а от влітку відключення електроенергії можуть стати буденністю. Регіону не вистачає сучасних систем протиповітряної оборони, компенсувати дефіцит намагаються додатковими мобільними вогневим групами.

“Усі системи життєзабезпечення Львівщини працюють у штатному режимі. За попередньою інформацією, цієї ночі на Львівщину залетіли 12 ворожих ракет. Із них 8 воїни ПвК «Захід» та мобільні вогневі групи збили”, – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Росіяни планомірно нищать теплові станції України з єдиною метою – залишити і населення, і бізнес без електроенергії. Справа у тому, що ТЕС відіграють важливу роль маневрування у роботі енергетичної системи. Тобто теплові станції можуть у короткий термін збільшити виробництво електроенергії, аби покрити підвищене споживання, скажімо, ввечері. За схожим принципом можуть працювати і гідроелектростанції, які росіяни також систематично атакували упродовж останніх місяців. Як наслідок, “Укренерго” було змушене запроваджувати ліміти на споживання електроенергії бізнесом. А Харківщина ще й досі не оговталася від попередніх масованих атак – у області досі діють графіки обмежень усіх споживачів.

Блекаут після атак у Харкові, 7 квітня 2024

Блекаут після атак у Харкові, 7 квітня 2024

“В середині травня ще один енергоблок АЕС піде в необхідний плановий ремонт, а імпортного перетину з країнами ЄС не вистачить для задоволення потреб споживачів вже не тільки в години вечірнього піку. Ми входимо в досить складний період для енергосистеми: розпалу ремонтної кампанії генеруючого обладнання протягом травня-вересня і, як наслідок, збільшення дефіциту потужності. І це в умовах традиційного літнього зростання споживання електроенергії починаючи з кінця травня”, – пояснила колишня міністерка енергетики Ольга Буславець.

Загалом на плановому ремонті вже перебувають три блоки атомних станцій. У “Енергоатомі” підкреслювали: ремонтну кампанію обіцяють провести у стислі терміни, але з урахуванням безпекових рекомендацій.

Назад у віялові відключення

Після вранішньої масованої атаки в “Укренерго” вперше за останні місяці заявили про високу ймовірність віялових відключень. Причому не лише бізнесу, а й побутових споживачів. У енергосистемі значний дефіцит, поки що його вдається покривати за рахунок імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу. Нині постачання запланували з трьох країн – Польща, Румунії та Словаччини. Однак імпорт з ЄС обмежений і складає лише 1700 МВт. Про збільшення обсягу поки не йдеться. На повну працює і зелена генерація – сонячні та вітрові станції. І якщо ситуація у ранкові та денні години виглядає контрольованою, то вже ввечері вона може кардинально змінитися.

Лінії електропередач високої напруги в Карро, південна Франція.

Лінії електропередач високої напруги в Карро, південна Франція.

“З 18:00 до 23:00 можливе обмеження побутових та промислових споживачів по всій Україні. Обмеження будуть рівномірно розподілені по всіх областях. Як саме будуть діяти графіки відключень в кожній області, буде оприлюднено на офіційних сторінках місцевих обленерго. Причина – дефіцит електроенергії в енергосистемі. Він виник через нові пошкодження обладнання українських електростанцій, завдані російськими ударами”, – повідомила пресслужба “Укренерго”.

Натомість Міністерство енергетики всупереч заявам оператора енергомережі повідомило: ймовірність віялових відключень ввечері справді є, однак якщо графіки й застосовуватимуть, то тільки для бізнесу. Побутові ж споживачі будуть зі світлом, впевнені у Міненерго.

“Були також влучання в систему передач електричної енергії в деяких областях. Якщо вона зруйнована чи пошкоджена, наприклад, в Харкові це постійно відбувається, тоді просто не буде зв’язку між споживачем і виробником електричної енергії. У нас взагалі система працює в критичному режимі. І ми можемо балансувати лише за рахунок імпорту електричної енергії. І в принципі у нас в деякі години вже імпорт працює на межі лімітів. Ми зараз стоїмо дійсно на порозі цього задіяння механізму графіків відключень”, – зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко

директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко

Ситуація у енергетиці тепер куди складніша, ніж минулої осені. У Міністерстві енергетики підкреслили: Україна більше немає запасу потужності генерації електроенергії, як це було торік. Загалом втрати складають 8 ГВт потужності, це дорівнює роботі вісьмох блоків на атомних станціях. Лише цього тижня в уряді створили спеціальний штаб, який координуватиме підготовку до наступного опалювального сезону. Водночас Кабмін досі не порахував, скажімо, скільки державі потрібно генераторів для того, аби забезпечити ними лікарні та іншу соціальну інфраструктуру. У процесі підготовки до нового опалювального сезону урядовці виділяють чотири головні завдання: відновлення пошкоджених об’єктів генерації, відбудова і захист підстанцій, будівництво малої генерації (наприклад, газові турбіни) та збільшення можливостей імпорту електроенергії з країн ЄС.

Чи зануриться країна у темряву вже цього вечор, залежить і від самих споживачів. І в уряді, і в “Укренерго” закликають населення ощадливо використовувати електроенергію. Особливо з 18:00 до 23:00. Шкодить енергосистемі і хмарна дощова погода, через зниження температури росте споживання. Скажімо, у вівторок, 7 травня, країна використала на майже 10% електрики більше, ніж у попередні дні.