Росіяни почали економити на консервах

росія,консерви

Росіяни почали менше купувати натуральні рибні консерви. Натомість вони тепер віддають перевагу дешевшим пресервам.

Про це повідомили у Всеросійській асоціації рибопромисловців, яка проаналізувала динаміку виробництва продукції, передає The Moscow Times.

Так, із 2019 по 2023 рік випуск консервів упав на 10% – з 214,7 тис. до 193,8 тис. тонн. Причому, якщо брати натуральну продукцію, при виготовленні якої використовуються лише риба, сіль та перець, то її виробництво скоротилося на 24% – з 71,7 тис. до 54,4 тис. тонн.

Водночас більшою популярністю користувалися пресерви. За аналогічний період їх виробництво збільшилося – на 34%, з 72,1 тис. до 96,8 тис. тонн, хоча в абсолютному вираженні воно поки що поступається консервам.

Перехід на пресерви дозволяє зекономити, оскільки цей продукт дешевший за рахунок пластикової упаковки та меншого терміну зберігання, що становить близько чотирьох місяців.

Також Росспоживнагляд стверджував, що пресерви корисніші, оскільки риба в них не піддається термічній обробці. Найпоширенішим товаром у цій категорії є філе оселедця.

Із жовтня 2023 року до березня 2024-го рибні консерви в Росії різко подорожчали, що стало наслідком збільшення експорту до Китаю, а також зростання витрат на виробництво самого продукту та упаковки. Абсолютним лідером зростання цін стала тихоокеанська сардина, або івасі (+25%). Також подорожчали консерви з оселедця (15%), скумбрії (10%), горбуші (7%) та сайри (2%).

Автор: Галина Ялівець