Росія змінює тактику ударів по енергетиці України, б’є по станціях у конкретних регіонах,

енергетика,електроенергія

Росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру України. Тепер вона використовує високоточні ракети для руйнування електростанцій у менш захищених районах

Як пише Financial Times, деякі з них можуть бути відремонтовані лише до наступної зими, передає Forbes.

Українські чиновники заявили, що збитки, завдані РФ, хоч і не такі масштабні, але були гіршими, ніж узимку 2022-2023 років, і очевидною метою тепер є постійна, непоправна шкода.

У період з 22 по 29 березня Росія атакувала сім теплових електростанцій – все в інших регіонах, окрім Києва, який має одну з найкращих систем ППО в країні. Російські ракети також вразили дві гідроелектростанції.

За словами гендиректора ДТЕК Максима Тимченка, якби не тепла погода, імпорт енергоносіїв із ЄС та збільшення виробництва відновлюваної енергії, Україна зіткнулася б із масовими відключеннями електроенергії, як це було у 2022-2023 роках.

Він додав, що наразі російські ракети націлюються на електростанції у конкретних регіонах, щоб "знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо".

В "Укренерго" додали, що наразі та сама кількість ракет, які РФ використовувалапід час зимової атаки минулого року, спрямована на пʼять-шість енергетичних обʼєктів в одному регіоні. За її словами, РФ намагається відключити від енергопостачання великі промислові райони та міста.

Ще одна важлива відмінність полягає в тому, що Росія тепер також використовує дорогі високоточні балістичні ракети, сказав очільник комітету ВР з питань енергетики, нардеп Андрій Герус

При цьому, Росія, як і раніше, використовує дрони у великих кількостях, як дешевший спосіб вразити інші частини енергетичної системи, наприклад, трансформатори, додають розвідники.

Що відомо про наслідки останніх атак РФ на енергетику України

Як повідомлялося, під час найбільшої за час повномаштабної війни атаки на українську енергетику 22 березня вісім ракет влучили у ДніпроГЕС, через це станція припинила роботу. За даними "Укргідроенерго", внаслідок цього компанія втратила 20% генеруючих потужностей. Крім того, великих пошкоджень зазнала Харківська ТЕЦ-5, вона зупинила роботу.

Група ДТЕК спочатку оцінила втрати внаслідок масованої ворожої атаки на українську енергосистему 22 березня у "близько половини" своїх генеруючих потужностей. Після масованої атаки 29 березня компанія заявила, що пошкоджень зазнали 80% енергоблоків ТЕС. У державному "Центренерго" заявляли, що ударами росіян знищена Зміївська ТЕС.

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки в ніч на 29 березня стали Канівська та Дністровська ГЕС, заявив президент Володимир Зеленський.

Автор: Юлiя Недашківська