Визначний бій підполковника Орлова: як російські війська намагалися захопити хоча б один будинок у Харкові

Ми познайомились у 2014-му. Kalin Dimitrov разом з двома снайперами болгарського спецназу за моєї підтримки та за наказом командувача Східного ТРК Ю.Лебідя організував курс підготовки снайперів та стрільців за стандартами НАТО на базі 3-ї бригади оперативного призначення у Харкові для 40 нацгвардійців. Після закінчення курсу я запитав: "Хто з них був найкращий?" "Тут є снайпер високого професійного рівня і з самостійним тактичним мисленням — Орлов, він з "Омеги".

Я познайомився з офіцером, який весь час був зосереджений на самовдосконаленні, отриманні знань та відпрацюванні нового досвіду, його не треба було запрошувати на заняття — він сам постійно готував себе до бою. Орлов не хотів ніякої публічності, бо він був родом з Донецька, працював свого часу шахтарем на шахті "Трудівська", в нього було там багато знайомих.

Визначний бій підполковника Орлова: як російські війська намагалися захопити хоча б один будинок у Харкові 01

7 березня 2022 року снайперська група харківського спецпідрозділу "Омега" під командуванням підполковника Орлова знаходилась разом з підрозділом зі складу добровольців "Кракена" та бійцями 92-ї бригади ЗСУ на блокпості "Роза ветров" на в’їзді у Харків.

Цю позицію атакували два диверсійно-розвідувальні загони ГРУ ЗС РФ та загін Центру спецпризначення Росгвардії. Загони ГРУ повністю складались із досвідчених ветеранів війни на Донбасі, вони дуже добре знали місцевість, оскільки серед них був один колишній харків’янин, та мешканці Бєлгорода, які багато разів були у Харкові. Росіяни мали підтримку мінометів, і один з цих загонів, впевнений у своєму досвіді та перевазі, пішов у ближній бій.

Але росіяни натрапили якраз на тих, хто був готовий їх зустріти.

Снайпери "Омеги" діяли максимально ефективно, їхній командир "Орел" показував усім приклад, він не ховався в укритті, а маневрував під вогнем, не давав противнику зблизитись, і, помітивши значні втрати та відхід росіян, пішов уперед.

Бій був запеклий, перестрілка тривала 5 годин. Більша частина російського спецпідрозділу була знищена разом з його командиром.

Але одна важка втрата була у українців — підполковник Олександр Орлов загинув від смертельного кульового поранення.

Це був визначний бій — 7 березня стало останньою спробою російських військ захопити хоча б один будинок у Харкові.

Якщо хтось із учасників знає про обставини бою, має фото та відео, збирав речі та документи знищених росіян, трофеї, бачив як саме загинув Орлов — напишіть мені, будь ласка, буду у Харкові, хочу пройти по цьому місцю, зняти репортаж в пам’ять видатного воїна.

Його син пишатиметься своїм батьком, який був справжнім українським Героєм.

Юрій Бутусов, Цензор. НЕТ